Esthetische oplossingen voor een goede akoestiek in uw restaurant

Geef uw klanten het akoestisch comfort dat ze verdienen

Klanten worden graag verwend. Een avondje uit mag al wat kosten als er aan de verwachtingen kan voldaan worden. Verfijnde gerechten en lekkere dranken zijn al lang niet meer voldoende om de honger van de klanten te stillen. De beleving van de klant staat nu centraal. Een vlekkeloze dienstverlening en een origineel interieurconcept mogen zeker niet op het menu ontbreken. En met een goede akoestiek scoort u nog beter! Inside stelt u enkele esthetische oplossingen voor om het akoestisch comfort in uw restaurant merkbaar te verbeteren.

Een slechte akoestiek zorgt ervoor dat de klanten nog harder gaan praten omdat ze elkaar niet verstaan. Hierdoor ontstaat nog meer lawaai en wordt het nog lastiger om elkaar te begrijpen. Als je nog nauwelijks een conversatie kan houden zonder te roepen is er veel kans dat mensen uiteindelijk afhaken. Het zou uiterst jammer zijn om hierdoor klanten te verliezen, ondanks alle aandacht die je schenkt aan de kwaliteit van je keuken en aan de looks van je restaurant. Inside benadrukt het belang van een goede akoestiek en stelt oplossingen voor die perfect aansluiten bij het design van uw horecazaak.

Gebruik zachte en absorberende materialen

Moderne interieurs bestaan vaak uit harde en gladde materialen zoals beton, glas, metaal, gipsplaat, keramische tegels of parket. Deze materialen beschikken over geen tot weinig akoestisch absorberend vermogen. Zonder maatregelen te nemen zal er geen akoestisch comfort zijn met een ware kakafonie tot gevolg. Het integreren van zachte en absorberende materialen zoals gordijnen, tapijten en gestoffeerde zitbanken en stoelen zal zeker helpen. Ook een open vestiaire vol met jassen zal helpen. Hoe meer absorberende materialen aanwezig zijn hoe hoger het comfort.

Integreer meteen structurele akoestisch oplossingen in uw interieur

Tijdens het vernieuwen van de zaak kan gemakkelijk gekozen worden voor akoestisch absorberende plafonds en/of wanden. Geperforeerde akoestische platen kunnen op een esthetische manier worden geïntegreerd in het interieur als het doordacht gebeurt. Inside heeft deze techniek toegepast bij restaurant Alexandra in Knokke. Wenst u geen gaatjesplafond, dan kan u bijvoorbeeld opteren voor een akoestisch spanplafond. Dit ziet er uit als een gewoon vlak plafond maar biedt een enorme akoestische meerwaarde. Het plafond kan ook afgewerkt worden met een akoestische spuitpleister of met houtwolcementplaten die sterk absorberend werken en bovendien een esthetische meerwaarde kunnen geven aan het interieur. Bij Bistro Insieme in het Axxes Business Park te Merelbeke gebruikte Inside beide materialen om de akoestiek in het restaurant te optimaliseren.

Tip : investeer meteen in akoestische materialen bij het vernieuwen van uw zaak. Dat is veel goedkoper en mooier dan oplossingen die achteraf toegevoegd worden.

Ruwe materialen doorbreken de geluidsgolven

Gladde materialen kunnen in het interieur afgewisseld worden met ruwe oppervlakken. Een wand in een ruwe houten beplanking is niet alleen mooi, maar helpt ook bij het verbeteren van het akoestisch comfort. Roomdividers creëren niet alleen gezelligheid maar kunnen er ook voor zorgen dat uw klanten elkaar beter verstaan. Houten lattenwerk, oneffen textielbehang, ruwe afwerkingstechnieken, het helpt allemaal om de geluidsgolven te doorbreken in plaats van ze te weerkaatsen.

Specifieke akoestische producten als aanvulling

Er bestaan heel veel akoestische elementen die werden uitgevonden om het hoofd te bieden aan akoestische problemen in bestaande ruimtes. Baffles die aan het plafond opgehangen worden, kaders die aan de muren worden bevestigd, verlichting in akoestische materialen enz. Meestal valt het op dat ze oorspronkelijk niet voorzien waren en doen ze afbreuk aan het interieurconcept. Het zijn vaak ook lapmiddelen die slechts gedeeltelijk helpen. Het kan echter ook anders als er van in het begin werd aan gedacht! Al tijdens de ontwerpfase kan Inside specifieke akoestische elementen op een elegante manier in het interieur versmelten. 

Tijd voor een restaurant waar er kan gepraat worden met elkaar?

Denkt u er al een tijd over om uw horecazaak volledig te vernieuwen? Of hebt u plannen om een nieuw restaurant op te starten? Neem dan zeker contact op met Inside voor een afspraak. We zullen u ter plaatse ontmoeten om te luisteren naar wat u in gedachten hebt en al ons eerste advies geven over het interieur en de materialen. We werken graag volledig vrijblijvend onze ideeën uit in een plan en een moodboard. U kan rekenen op Inside voor een top interieur met de juiste look & feel. En met een goede akoestiek zodat uw klanten normaal kunnen praten met elkaar!

Terug naar overzicht Bekijk onze realisaties