blog

Een professionele keuken (her)inrichten: dacht je hier al aan?

De keuken is het hart van je restaurant. Het is de plek waar lekker gekookt wordt en waar borden vlot richting zaal vertrekken. Een succesvolle horecainrichting is meer dan een mooi interieur, het is ook een functionele keuken die knap oogt, goed in elkaar zit en werkt voor je zaak.

Je kan geen horeca-onderneming starten zonder rekening te houden met een pak regels en wetgeving. En dat is zeker zo als het gaat over de keuken in je zaak. De gezondheidsrisico’s tijdens het bereiden en behandelen van voedsel beperken is de basis, een heel belangrijke factor dus in de keuken van je toekomstige zaak.

Je wil niet dat je klanten naar huis gaan met een voedselvergiftiging dus het spreekt voor zich dat je zaak in regel moet zijn met de hygiënewetgeving die het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) opstelt. Zo moet je keuken bijvoorbeeld snel en makkelijk schoongemaakt kunnen worden.

Er vinden geregeld controles plaats, maar je bent ook zelf verplicht om de voedselveiligheid in je zaak te controleren. Op de website van Horeca Vlaanderen vind je hierover heel wat informatie, net als de online-brochure van het voedselveiligheidssysteem HACCP.

Een knap concept

Zeker als je werkt met een open keuken, bekijk je die maar beter goed vanuit esthetisch oogpunt. Klopt de look-and-feel van de keuken met de rest van je zaak? Wat zien de consumenten? En wat ervaren ze als ze bij jou aan tafel zitten? Net als de rest van je concept heeft ook de keuken een zekere aantrekkingskracht nodig.

Een praktische indeling

Een mooie keuken is een blikvanger, maar brengt die ook op? Naast het esthetische is het functionele minstens zo belangrijk. Wat is de beste flow in je zaak? Hoe kan je personeel efficiënt werken? Welke ruimtes heb je nodig? Ook looproutes vormen een deel van het ontwerp van de keuken. Kan de leverancier makkelijk met zijn levering tot bij de koele stock bijvoorbeeld? Een knap ontworpen keuken is efficiënt en gebruiksvriendelijk.

Slimme technieken

Bij de inrichting van een moderne keuken komen steeds meer technieken kijken. De materie wordt ook alsmaar complexer. Zo moet je kunnen koelen, ventileren en warmen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je dampkap genoeg verse lucht krijgt en toch niet te veel lucht wegzuigt uit je zaak?

Checklist brandveiligheid

Logisch dat ook brandveiligheid in je keuken een aandachtspunt is. Veel steden en gemeentes werken met een checklist voor brandveiligheid van horecazaken. Ook nooduitgangen, scheidingswanden en toegankelijkheid van de brandweer zijn belangrijk in het ontwerp van je keukenplan.

Wil je alles volgens de norm doen en geen enkel aspect uit het oog verliezen, dan is het aangewezen om advies en kennis in te winnen bij professionele partners. Inside is zowel driver als coördinator. Wij denken na over de positie of indeling van de keuken en over de aansluiting met de zaal. En verliezen nooit het volledige plaatje uit het oog.