blog

Het succes van een efficiënte restaurantinrichting

Het verschil maak je niet alleen met een knap interieur, maar ook met een horecazaak die praktisch is en rendabel. Naast de uitstraling en de aantrekkingskracht van je zaak is het belangrijk dat de klant comfortabel kan genieten en het personeel efficiënt kan werken.

Voor de horeca is niet alleen de gas- en elektriciteitsfactuur een grote uitdaging, ook de zoektocht naar geschikt personeel loopt sinds de coronacrisis bijzonder moeilijk. Bij de inrichting van je zaak heb je er dus alle belang bij om goed na te denken over de praktische indeling. Hoe kan jouw restaurant zo efficiënt mogelijk worden gerund, met zo weinig mogelijk personeel?

Een goede flow

Hoe vlotter de klant wordt bediend, hoe beter. Alles begint dus met een goed grondplan, zodat efficiënter gewerkt kan worden. Denk goed na over de positie van de bar, tafels, keuken of de looproutes van alle medewerkers. Het gebruiksgemak van je zaak is belangrijk, voor de klant, maar zeker ook voor het personeel.

Kan er vlot gewerkt worden?

Van de levering tot de bar of bediening in de zaal, kleine details maken vaak een groot verschil. Denk aan je gasten, maar ook vanuit het standpunt van het personeel. Zijn de vuilnisbakken achter de bar voor iedereen vlot toegankelijk? Worden alle tafels even snel bediend? Kan de koelcel makkelijk bereikt worden? En hoe voorkomen we chaos? Een efficiënt grondplan en goed uitgedachte interieurervaring zorgt voor een vlotte bediening, tevreden klanten en een hogere omzet.

Elke zaak is anders

In een goede draaiende horecazaak is er meestal controle vanuit één punt, de bar bijvoorbeeld. Daar heb je een goed zicht over de hele zaak en worden knelpunten snel gedetecteerd. Maar elke zaak is anders en ook daar houd je bij het opstellen van het grondplan rekening mee. Ook technische beperkingen moeten ingecalculeerd worden.

De keuken, het hart van je restaurant

Het is het bonkende hart van je zaak, de plek waar lekker gekookt wordt en waar borden vlot richting zaal vertrekken. Ook een functionele keuken die knap oogt, goed in elkaar zit en werkt voor je zaak, is onderdeel van de totaalervaring. Kan de leverancier makkelijk met zijn levering tot bij de koelcel? En zijn er geen kruispunten in de looproutes waar ongelukken kunnen gebeuren? Wij denken na over de looks van de keuken, maar ook over de positie, praktische indeling en aansluiting met de zaal.

Bij de inrichting van een horecazaak speelt de aantrekkingskracht van je concept en het comfort van de klant een heel grote rol, maar is dus ook omgekeerd het standpunt van de barman of de kok belangrijk. Een unieke en efficiënte interieurervaring vergt een zeker budget, maar is vooral een heel goede investering. Zo blijf je je publiek boeien, verhoog je het werkgeluk van je personeel en blijven ook de klanten terugkomen.

Wil jij ook het verschil maken met een rendabele interieurinrichting?

Laten we het samen vrijblijvend bespreken.

contacteer ons