blog

Hoeveel vierkante meter kantoorruimte heb je nodig?

Ruimte geeft zuurstof, zeker wanneer je aan het werk bent. Net als design en functionaliteit draagt ook het ruimtegevoel bij aan de beleving op kantoor. Maar hoeveel ruimte heb je nodig om prettig en gefocust te kunnen werken?

Om je werkplek efficiënt te kunnen inrichten, moet je weten wat de norm is als het over de oppervlakte van een kantoorruimte gaat. Hoeveel kantoorruimte heb je nodig per werknemer?

De Vlaamse overheid volgt de NEN-norm en adviseert een minimum van 7 m² aan kantooroppervlakte per werknemer. Daarin zit tenminste 4 m² per persoon, 1 m² voor een beeldscherm, 1 m² voor lees- en schrijfwerk en 1 m² voor een ladenkast. Wanneer je een gemiddeld kantoor neemt van 20 m², kun je dus volgens de NEN-richtlijn maximaal 3 werkplekken per kantoor voorzien. Deze norm geldt voor administratief werk en kantoren, maar is niet bindend.

Functionaliteit en beleving

Elke werknemer heeft dus minstens 7 m² werkruimte nodig om veilig, gezond en gefocust te kunnen werken. Al is die ‘perfecte hoeveelheid vierkante meters’ geen exacte wetenschap. Belangrijker is dat je werknemers graag naar kantoor komen. Voldoende ruimte is belangrijk, maar ook een goed kabelmanagement, ventilatie, een technisch plafond of een huiselijke sfeer creëren rust en kunnen de focus verhogen. Een slimme interieurinrichting van je kantoor is the best of both worlds, een mix van functionaliteit en beleving. Voelen je werknemers zich comfortabel op kantoor, dan gaan ze automatisch beter presteren.

Work hard, play hard

In de NEN-normen zijn geen minimale afmetingen vastgesteld voor extra voorzieningen zoals toiletten, opslag, een koffiecorner of vergaderruimte. Toch zijn ook ontspanning en voldoende ruimte om te bewegen een essentieel onderdeel van de kantoorbeleving. Meer en meer bedrijven nemen een ontspanningsruimte op in het totaalconcept, een space om de batterijen op te laden. Omdat het kantoor na al het thuiswerk een belangrijke sociale functie krijgt, zijn cosy corners of meetingboxen even belangrijk als stille focusruimtes of flexibele bureaus. De werkvloer als inspirerende ontmoetingsplek: op kantoor wordt gewerkt, maar ook volop geleefd.

Met Inside heb je een betrouwbare en dynamische partner aan je zijde voor jouw kantoorinrichting. Onze experts hebben de knowhow, maar ook de creatieve ideeën om van jouw werkruimte een beleving te maken die eruit springt en het werkgeluk van al je werknemers verhoogt.

We helpen je graag verder

Klaar om je kantoorinrichting aan te pakken? Wij begeleiden je van concept tot oplevering.

Contacteer ons