blog

Waarom is het design van je bar zo belangrijk?

Een goed ontworpen bar in je horecazaak trekt voorbijgangers binnen of moedigt gasten aan om te blijven plakken en bestellen. De bar is het bonkende hart van je zaak en maximaliseert de beleving. Bij een succesvolle horeca-inrichting is dus ook over de functionaliteit en het design van de bar goed nagedacht.

De bar in je horecazaak draait niet alleen om pintjes tappen of cocktails shaken. Een goed ontworpen bar nodigt uit, en is een belangrijk onderdeel van het concept van je zaak. Een knap bardesign verwent je gasten, maar zorgt ook voor prettigere werkomstandigheden voor je personeel.

Van concept tot flow

Hoe je bar er zal uitzien, is afhankelijk van het concept van je horecazaak. Begin dus bij het begin: welk type zaak wordt het? Aan de bar in een café wordt vooral bier getapt, maar moet ook het leeggoed vlot verwerkt kunnen worden. Aan de bar van een restaurant met take-away staan dan weer klanten aan te schuiven, wacht de Deliveroo en moet er vlot afgerekend kunnen worden. Een functioneel bardesign vertrekt altijd vanuit het type zaak.

Een knap ontworpen bar is een blikvanger, maar brengt die ook op? Kan er vlot gewerkt worden in en rond de bar, en zit de flow in de zaak goed? Ook looproutes vormen een deel van het ontwerp van de bar. Hoe vlotter de klant wordt bediend en het personeel kan werken, hoe beter.

Lees ook: Zo pak je de inrichting van je bar of restaurant aan

De wow-factor van een bar

Loop je een horecazaak voorbij en zie je mensen gezellig aan de bar zitten of trekt een opvallend bardesign de aandacht, dan stap je sneller binnen. Esthetisch mag een bar opvallen, het is een weerspiegeling van je concept. De bar is het middelpunt van je zaak en een heel belangrijk onderdeel van de interieurervaring.

De backbar wordt door heel veel ogen gezien. Een knap design of opvallend lichtarmatuur is dus ook een slimme marketingtool. Hoe de bar eruitziet, is afhankelijk van het concept. De frontbar in een restaurant waar ook gegeten wordt aan de bar, ziet er anders uit dan in een café. Probeer met de bar een wow-gevoel te creëren bij de gast en zorg vooral dat elke ‘tooghanger’ comfortabel geniet.

Comfortabel en praktisch

Als gast wil je ontspannen en comfortabel aan de bar kunnen zitten, of je er nu een pint drinkt met vrienden of lekker luncht met een collega. In een restaurant waar ook aan de bar gegeten wordt, verhogen halfhoge krukken of een dieper blad het comfort van de klant. Barkrukken, barhoogte, doorstroom aan en rond de bar of zelfs haakjes om jassen en tassen aan te hangen, een praktische barinrichting verhoogt de beleving van elke klant. Maar ook bartenders en personeel hebben ruimte nodig om hun werk te kunnen doen en lopen elkaar niet graag voor de voeten.

In het interieurconcept is de aantrekkingskracht van de bar belangrijk, maar ook het comfort van de klant en het standpunt van de barman. Enkel een bar die goed oogt, en ook knap in elkaar zit, zal je klanten blijven boeien.

Benieuwd hoe het design van de bar kan bijdragen aan het succes van jouw horecazaak?

Contacteer ons gerust voor een kennismakingsgesprek.

kennismaken